Hoe kun je als onderneming een hoog personeelsverloop voorkomen? En welke rol speelt een medewerkers app? Graag delen we in dit artikel er alles over.
Gewenst en ongewenst intern verloop
Personeelsverloop wordt door bedrijven zeer verschillend aangepakt. Waar sommige bedrijven er alles aan doen om medewerkers te behouden, biedt Amazon zijn medewerkers aan het eind van elk jaar een vertrekbonus van €5.000,- euro aan. Voel jij je niet op je plaats binnen het bedrijf? Dan word jij aan het eind van jaar gemotiveerd om je spullen te pakken. Een hoog personeelsverloop is hier inherent aan.
Daartegenover staat wel dat je de gemotiveerde werknemers (die niet bereid zijn je bedrijf voor een beetje geld te verlaten) behoudt. Onder personeelsverloop worden alle medewerkers verstaan die in de loop van tijd de organisatie verlaten door ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Dit kan zowel vrijwillig als gedwongen zijn. Hierom kan personeelsverloop worden opgedeeld in 2 categorieën:
- Ongewenst personeelsverloop – in het geval dat iemand die hoge prestaties en lastig overbrengbare kennis beschikt zelf besluit op te stappen, wordt er gesproken over ongewenst/disfunctioneel personeelsverloop.
- Gewenst personeelsverloop – bij personeel dat lage prestaties levert en weinig overbrengbare tastbare kennis heeft en dat mogelijk gevraagd wordt op te stappen, is er spraken van gewenst/functioneel personeelsverloop.
Ongewenst personeelsverloop berekenen
Ondanks een positieve werkomgeving, kan een intern of extern verloop alsnog toenemen. Een ongewenst personeelsverloop is helaas een kostbaar proces. Zie het volgende voorbeeld.
Sem Sales speelt een belangrijke sales rol binnen de organisatie, hij weet grote klanten aan de organisatie te binden. Sem beschikt over veel product- en saleskennis, is zeer winstgevend, nooit ziek en geliefd binnen de organisatie. Zodoende heeft hij zich ontwikkeld tot een belangrijke steunpillaar van de gehele sales afdeling. Wat zijn de gevolgen voor de organisatie wanneer Sem besluit te vertrekken?
In de eerste plaats zullen er verschillende kosten ontstaan. Er moet een vacature worden uitgezet, vervanging worden gezocht, kennis worden overgedragen en een exitgesprek worden gehouden. Daarnaast moet het inwerktraject van de nieuwe medewerker goed worden ondersteund door een effectief onboarding programma. Maar ook op langer termijn kan dit gevolgen hebben voor de organisatie, de gehele sales afdeling kan onder een hoge werkdruk komen te staan vanwege onhaalbare targets. Dit kan in het ergste geval leiden tot ongemotiveerde werknemers, hoger verzuimratio en nog meer ongewenst hoog verloop.
Gewenst personeelsverloop
Eerder werd ook al genoemd dat, bij het vertrek van gewenst personeel, bedrijven relatief weinig kennis verliezen. Daarnaast presteerde deze medewerker waarschijnlijk lager dan gemiddeld, had hij geen grote assets of resources en gaat er dus eigenlijk weinig toegevoegde waarde voor de organisatie verloren bij een vroegtijdig vertrek. De kosten die hierbij komen kijken zijn dus op korte termijn beperkt. Op langer termijn kan er zelf winst worden behaald uit het gemiddelde aantal werknemers dat vroegtijdig het bedrijf verlaat.
Er is dus nogal een verschil voor organisaties tussen gewenst en ongewenst verloop., maar is het verschil hiervan voor een organisatie te onderscheiden? Hier ligt voor organisaties vaak de crux, het is namelijk niet altijd duidelijk waarom personeelsleden de organisatie verlaten. Heeft het te maken met ongewenst gedrag, een slecht management of ontevredenheid onder collega’s?
Meer informatie of een vrijblijvend gesprek?
Plan een gratis demo en wij helpen je graag verder.
Verloop personeel: Wie heeft de organisatie verlaten?
Een andere issue waar organisaties mee worstelen, is het feit dat er vaak maar één uitstroompercentage wordt benoemd. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen gewenst en ongewenst personeelsverloop. Dit is wel opmerkelijk, de cijfers samen geven namelijk geen valide beeld van het verloop. Weeg daarom het gewenste en ongewenste verloop altijd op tegen het totale personeelsbestand. Hierdoor kun je een laag personeelsverloop of een hoog personeelsverloop goed bestuderen.
Een tweede tip voor jouw organisatie is het vinden van een gezonde balans in het personeelsverloop. Bij de ene organisatie is niks aan hand wanneer er een jaarlijkse uitstroom is van 25%, voor een andere organisatie zou dit funest zijn. Uiteindelijk zal elke organisatie moeten zoeken naar een gezonde balans, voornamelijk op financieel vlak. Een slechte balans in het aantal uitgestroomde medewerkers kan namelijk een direct effect hebben op de positieve werkcultuur en kosten.
Hoe kan de COMTOO medewerkersapp je helpen?
Werknemers die besluiten om de organisatie te verlaten hebben een negatieve invloed op de organisatiecultuur. Een werknemer die na een bepaalde periode de organisatie verlaat, draagt bij aan een hoog verloop. Je moet weer zorgen voor nieuwe medewerkers en hun verwachtingen.
Met de COMTOO medewerkers app kun jij zorgen voor een laag personeelsverloop, oftewel een natuurlijk verloop. De voordelen van de COMTOO app zijn:
Bevorder een goede communicatie
Steeds meer medewerkers kiezen voor thuiswerken. Zeker bij een x aantal werknemers die thuiswerken is het van belang dat de communicatie op topniveau is. De medewerkers zitten verbonden in een werkgerelateerde app, waar ze in bepaalde mate hun informatie kunnen delen met elkaar. Hierdoor hoeven de medewerkers niet per se op de werkvloer aanwezig te zijn, om alsnog hun kennis en informatie te delen met elkaar.
Vergroot de tevredenheid onder medewerkers
Tevreden medewerkers is één van de voornaamste redenen van het succes van een bedrijf. Tevreden werknemers zijn namelijk gemotiveerder, waardoor hun productiviteit verhoogd wordt. Daarnaast zorgen tevreden medewerkers voor een natuurlijke verloop, doordat ze minder snel het bedrijf verlaten.
Onboarding met de COMTOO app
Na het plaatsen van een nieuwe vacature krijg je te maken met nieuwe werknemers. Of de medewerker nu bij je komt werken met een tijdelijk contract of een vast contract, een goede onboarding is van groot belang. Bij gebrek aan een goede onboarding zorg je er als werkgever voor dat de waardering van het nieuwe aantal medewerkers verhoogd wordt. Na de werving van werknemers is het onboardingsproces minstens zo belangrijk. Je bevordert hiermee de motivatie van nieuwe werknemers en verkleint de uitstroom.
Duidelijkheid in pensioen en arbeidsvoorwaarden
Als werkgever heb je bepaalde plichten rondom de arbeidsvoorwaarden van je medewerkers. Voor een gemiddeld aantal medewerkers zijn de doorgroeimogelijkheden van immens belang. In de COMTOO app hebben medewerkers direct inzicht in hun pensioen en arbeidsvoorwaarden. Daarnaast kunnen ze duidelijk hun feedback inzien, waarna ze gemotiveerd kunnen werken naar een eventuele promotie.
Advies nodig?
Een hoog personeelsverloop betekent vaak weinig goeds voor je bedrijf. Het aantal vertrokken medewerkers (met of zonder gedwongen vertrek) kan een negatief effect op je organisatie hebben. De COMTOO app kan je helpen om de oorzaken van een hoog verloop te minimaliseren. Ondanks dat we al een aantal voordelen hebben verteld over de app, is dit enkel een kleine greep uit de voordelen.
Ben je geïnteresseerd in de COMTOO app? Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag hoe onze medewerkersapp jouw organisatie kan ondersteunen en het personeelsverloop kan minimaliseren.
Lees ook onze andere blogs
De toekomst van interne communicatie: Dit zijn de trends voor 2025
Een optimale communicatie is onmisbaar voor elke succesvolle organisatie. Doordat we leven in een…
Ontdek waarom een communicatie-app essentieel is voor bedrijven in de logistieke sector
De logistieke sector staat bekend om zijn efficiëntie en snelheid, waardoor communicatie een…
Hoe kun je succesvol communiceren en samenwerken met tijdelijke medewerkers?
Het is tegenwoordig helemaal niet meer vreemd om op afstand te werken, als zelfstandige diensten…